Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Απολογισμός Πεπραγμένων Απερχόμενου ΔΣ

Απολογισμός πεπραγμένων Δ.Σ. ΕΛΜΕ Αρκαδίας

για το συνδικαλιστικό έτος 2010-2011


Το νέο Δ.Σ. της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Αρκαδίας που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 19ης Οκτωβρίου 2010 συνήλθε και συγκροτήθηκε σε σώμα με εκλογή Προεδρείου (κατά την 3η συνεδρίασή του) στις 29/10/2010. Ως Πρόεδρος εξελέγη ο συν. Καντζάβελος Δημήτριος, Γενικός Γραμματέας με χρέη και Οργανωτικού Γραμματέα ο συν. Κρατημένος Ιωάννης και Αντιπρόεδρος με χρέη και Ταμία ο συν. Μαρκόπουλος Γεώργιος, από την παράταξη της ΔΑΚΕ Εκπ/κων Ν. Αρκαδίας. Οι συν. Καρνέζης Χρήστος, Λαλιώτη Ευθυμία και Χουζούρης Ιωάννης από την παράταξη της ΠΑΣΚ καθηγητών Ν. Αρκαδίας και ο συν. Αντωνάκος Λάμπρος, από την παράταξη του Συνδέσμου Μονίμων και Αναπληρωτών Καθηγητών Ν. Αρκαδίας μετείχαν στο Δ.Σ. ως μέλη αυτού. Στις 8/3/2011 μετά από παραίτηση του συν. Καρνέζη Χρήστου, τη θέση του στο ΔΣ έλαβε ο συν. Λυμπέρης Νικόλαος.

Ως απερχόμενο Δ.Σ. αναλάβαμε κατά το συνδικαλιστικό έτος 2010-2011 τις παρακάτω δράσεις:

1. Προχωρήσαμε στη δημιουργία ιστολογίου (blog) με σκοπό την άμεση ενημέρωση των συναδέλφων, της τοπικής κοινωνίας και κάθε άλλου ενδιαφερόμενου για τα εκπαιδευτικά θέματα της Αρκαδίας. Το blog αριθμεί περί τις 4.500 επισκέψεις και 100 αναρτήσεις στη διάρκεια της συνδικαλιστικής χρονιάς.

2. Ενημερώσαμε άμεσα τους ενδιαφερόμενους συναδέλφους σχεδιαστές – αξιολογητές και καταχωριστές της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης των ετών 2008-2010 για τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους. Συντονίσαμε τις διαδικασίες για να κατατεθεί ομαδική αγωγή από πληρεξούσιο δικηγόρο.

3. Αναδείξαμε το μείζον θέμα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων στο Νομό Αρκαδίας και αντισταθήκαμε προβαίνοντας στις εξής επιμέρους ενέργειες:

      i. Καθώς πλησίαζε η ημερομηνία, που σύμφωνα με την τότε ισχύουσα νομοθεσία γίνονταν οι προτάσεις του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και το Υπουργείο Παιδείας καθώς και προς τις Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας, συντάξαμε και αποστείλαμε προς την Υπουργό Παιδείας – με ταυτόχρονη κοινοποίηση στους αρμόδιους εκπαιδευτικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς καθώς και τους βουλευτές Αρκαδίας– έγγραφο με το αίτημα οριστικής ανάκλησης των αποφάσεων του 2005 που καταργούσαν τις σχολικές μονάδες της περιοχής Γορτυνίας.

     ii. Όταν άρχισε να διαφαίνεται πως βαδίζουμε σε ριζική αλλαγή των δεδομένων και νέες προτάσεις για συγχωνεύσεις και καταργήσεις πραγματοποίησαμε παράσταση διαμαρτυρίας κατ’ αρχάς στο Διευθυντή Περιφερειακής Εκπαίδευσης και στη συνέχεια στο Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τους παραδώσαμε κείμενο με προτάσεις σχετικά με τις ενδεδειγμένες -κατ’ εμάς- διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθηθούν.
 
    iii. Απαντήσαμε σε έγγραφο του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που μας καλούσε να πάρουμε θέση για το ποιες σχολικές μονάδες θεωρούμε μη βιώσιμες, με δεδομένη την πρόθεση του Υπουργείου να προχωρήσει σε κατάργηση των Λυκειακών τάξεων, δηλώνοντας ότι είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε συγχώνευση ή κατάργηση Σχολικής Μονάδας. Προτείναμε ανοιχτές διαδικασίες με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων (γονέων, μαθητών, δημοτικών αρχών, τοπικής κοινωνίας, εκπαιδευτικών).

     iv. Όταν έγιναν γνωστά τα προτεινόμενα προς συγχώνευση – κατάργηση σχολεία, διοργανώσαμε συνάντηση προσκαλώντας τους Δημάρχους και τα Δημοτικά αλλά και τα Τοπικά Συμβούλια των εμπλεκόμενων Δήμων, στην οποία ανταποκρίθηκαν ο Δήμαρχος και Αντιδήμαρχοι Τρίπολης καθώς και εκπρόσωποι Τοπικών Συμβουλίων, όπως και η Ένωση Γονέων Τρίπολης. Εκδόθηκε ψήφισμα και δημοσιεύτηκε στα τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

     v. Δόθηκαν από τον πρόεδρο και από μέλη του ΔΣ σειρά συνεντεύξεων στα τοπικά και τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, καθώς και σε Αθηναϊκές εφημερίδες (Ελευθεροτυπία στις 27/2/2011, Ναυτεμπορική 15/3/2011).

     vi. Δόθηκαν κοινές συνεντεύξεις τύπου του προέδρου του ΔΣ μαζί με τον πρόεδρο της Ένωσης Λειτουργών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας καθώς και με τον πρόεδρο της Ένωσης Γονέων Τρίπολης και επιχειρήθηκε συντονισμός των δράσεων.

     vii. Αποστείλαμε προς γονείς, εκπαιδευτικούς και Δημοτικά Συμβούλια επιστολές της ΟΛΜΕ που αναδείκνυαν όλες τις πτυχές των επιχειρούμενων συγχωνεύσεων – καταργήσεων σχολικών μονάδων.

    viii. Πραγματοποιήσαμε εκ νέου κοινή παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, μαζί με το ΔΣ της ΕΛΜΕ Αργολίδας, την Ένωση Γονέων Τρίπολης, γονείς και εκπαιδευτικούς από Αρκαδία, Αργολίδα και Κορινθία.

     ix. Απαντήσαμε με επιστολή στο Βήμα της Κυριακής της 3ης Απριλίου 2011 όπου δημοσιευόταν άρθρο του Γ. Πρετεντέρη με τίτλο "ποιοί τα φάγαμε;" και ο συντάκτης του έκανε αναφορά σε τρείς σχολικές μονάδες της Αρκαδίας.

4. Αναδείξαμε και αντισταθήκαμε στο θέμα της κατάργησης της ελεύθερης επιλογής 2ης ξένης γλώσσας με:

     i. Έκδοση και δημοσιοποίηση δύο καταγγελιών

   ii. Προσυπογραφή και προώθηση στα ΜΜΕ ψηφίσματος της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Ιταλικής Γλώσσας, ύστερα από αίτημα συναδέλφου

    iii. Προσυπογραφή και προώθηση στα ΜΜΕ ψηφίσματος των Καθηγητών Γαλλικής και Γερμανικής Αρκαδίας

   iv. Διοργάνωση κοινής παράστασης διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου μαζί με το ΔΣ της ΕΛΜΕ Αργολίδας, την Ένωση Γονέων Τρίπολης, γονείς και εκπαιδευτικούς από Αρκαδία, Αργολίδα και Κορινθία. Για τη διευκόλυνση των συναδέλφων κηρύξαμε 2ωρη στάση εργασίας.

    v. Διοργάνωση κοινής συνέντευξης τύπου του προέδρου του ΔΣ μαζί με τον πρόεδρο της Ένωσης Γονέων Τρίπολης. Δόθηκαν επίσης σειρά άλλων συνεντεύξεων στα τοπικά ΜΜΕ.

5. Διαπαραταξιακά κλιμάκια μελών του Δ.Σ. επισκέφθηκαν τις σχολικές μονάδες του Νομού προκειμένου να ενημερώσουν τα μέλη της Ένωσης για τα τρέχοντα ζητήματα του κλάδου και τις απεργιακές κινητοποιήσεις και να συζητήσουν προβλήματα που αντιμετώπιζαν.

Έγιναν επίσης επισκέψεις σε σχολεία της Τρίπολης μαζί με το μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ Αλεβυζάκη Γεώργιο όπου αναλύθηκαν διάφορα εκπαιδευτικά ζητήματα. Ο πρόεδρος μαζί με τον συν. Αλεβυζάκη επισκέφτηκαν επίσης το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου και αναλύθηκαν οι απόψεις της ομοσπονδίας για μια σειρά ζητήματα (συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων, μισθολογικά – συνταξιοδοτικά, διορισμών, κ.λπ.)

6. Διαβιβάσαμε στις σχολικές μονάδες προς ενημέρωση των συναδέλφων όλα τα έγγραφα που απέστειλε η ΟΛΜΕ.

7. Συγκάλεσαμε έκτακτες Γ.Σ. των μελών μας και εκπροσωπήσαμε την Ένωση στις τακτικές και έκτακτες Γ.Σ. των Προέδρων ΕΛΜΕ όλης της χώρας. Η συμμετοχή μας στις τελευταίες περιλάμβανε κατάθεση σειράς προτάσεων (άλλοι τρόποι αντίδρασης εκτός των απεργιακών κινητοποιήσεων, παρατηρήσεις για τη μοριοδότηση των αποσπάσεων, μείωση της συνδρομής προς την ΟΛΜΕ κ.ά).

8. Εκδώσαμε κείμενα - διαμαρτυρίες με τα οποία εκφράζαμε την αντίθεσή μας:

     i. στην αύξηση των τιμών των διοδίων (για αυτό το θέμα πραγματοποιήθηκε και συμβολικό «άνοιγμα» των διοδίων.)

      ii. στην επίδειξη αστυνομικής βίας σε νεαρό συμπολίτη μας

      iii. στη μη δωρεάν καταβολή φαρμάκων σε ασφαλισμένους του Δημοσίου

      iv. στη μη έγκαιρη ανανέωση των συμβάσεων των ελεγκτών ιατρών του ΟΠΑΔ

      v. στη μη πραγματοποίηση δρομολογίων μεταφοράς μαθητών σε σχολικές μονάδες του νομού

      vi. στην κατάργηση των σχολικών αθλητικών πρωταθλημάτων

      vii. στην επιβολή χαρατσιών στους εκπαιδευτικούς

9. Ανταποκριθήκαμε άμεσα στην έκκληση συναδέλφων για αιμοδοσία. Υποστηρίξαμε εθελοντική αιμοδοσία που διοργάνωσαν συνάδελφοι του Πειραματικού Γυμνασίου Τρίπολης.

10. Συνδιοργανώσαμε με άλλους φορείς και συμμετείχαμε σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια, καθώς και σε διάφορες εκδηλώσεις.

11. Κάναμε παρέμβαση προς τις Διοικητικές αρχές της εκπαίδευσης του Νομού για:

      i. Τη συνέχιση προγράμματος επιμόρφωσης ΤΠΕ Β΄ επιπέδου

      ii. Τη ρύθμιση του ωραρίου συναδέλφου με διάθεση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

12. Συμμετείχαμε σε επιτροπές ανακαθορισμού των τομέων των Γυμνασίων και Λυκείων της Τρίπολης.

13. Προτείναμε, έπειτα από πρόσκληση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τη μη τροποποίηση της μοριοδότησης των μεταθετικών περιοχών της Αρκαδίας.

14. Συμμετείχαμε στο 9ο Εκπαιδευτικό καθώς και στο 15ο Συνδικαλιστικό Συνέδριο της ΟΛΜΕ.

15. Ορίσαμε εκπροσώπους στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Τρίπολης καθώς και στο Κέντρο Πρόληψης και Καταπολέμησης Ναρκωτικών Αρκαδίας.

16. Αποστείλαμε μηνύματα προς εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές σε διάφορες περιπτώσεις (επέτειος Πολυτεχνείου, Πανελλαδικές εξετάσεις, εορτές Χριστουγέννων και Πάσχα κ.λπ.)

17. Υποστηρίξαμε τη διοργάνωση των εκλογών για την ανάδειξη των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

18. Υποστηρίξαμε την ίδρυση του Επιστημονικού Σωματείου με ονομασία: «Αρκαδικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Μελετών» (www.akem.gr).

19. Ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για εθελοντική και δωρεάν Πρόσθετη Διδακτική Βοήθεια προς τους μαθητές μας.

20. Εκδώσαμε ψηφίσματα και συμμετείχαμε στην απόδοση των οφειλόμενων τιμών σε εκλιπόντες συναδέλφους.






Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ

 
Ο Πρόεδρος                                                  Ο Γ. Γραμματέας



Δημήτριος Καντζάβελος                             Ιωάννης Κρατημένος

Δεν υπάρχουν σχόλια: